Regulament

Regulamentul oficial de organizare și desfașurare a evenimentului “Triathlon Triumph Moldova”

25 iunue, 2017

 

SECTIUNEA 1. ORGANIZATORII SI REGULAMENTUL OFICIAL AL COMPETITIEI

 

Competitia “Triathlon Triumph Moldova”, denumita in cele ce urmeaza “Competitie”, este organizata de catre Clubul Sportiv Sporter si are drept scop promovarea triatlonului ca sport de masa si sustinerea sportului de mare performanta in randul triatlonistilor din R. Moldova.

Participantii la Competitie sunt obligati sa respecte termenii si conditiile din prezentul Regulament Oficial al Competitiei (denumit in continuare “Regulament Oficial”).

Prin participarea la aceasta Competitie, participantii sunt de acord sa respecte si sa se conformeze tuturor prevederilor, termenilor si conditiilor prezentului Regulament Oficial si ale legislatiei in vigoare aplicabile si sa semneze declaratia pe proprie raspundere pusa la dispozitie de catre Organizatori cu ocazia inscrierii, precum si in ziua concursului, la momentul validarii înscrierii.

 

 

SECTIUNEA 2. PERIOADA SI ZONA DE DESFASURARE A COMPETITIEI

 

2.1. Data si locul desfasurarii Competitiei:

Competitia pentru amatori va avea loc in ziua de Duminica, 25 iunie 2017, in Chisinau, in zona de Valea Morilor (aria de concurs si traseele celor trei probe sunt marcate pe harta oficiala de pe site).

 

SECTIUNEA 3. MECANISMUL COMPETITIEI

 

3.1. Participanții si desfațurarea Competiției

Această competitie se adreseaza oricarui pasionat de triatlon, inot, bicicleta sau alergare, oricarei persoane careia starea de sanatate ii permite participarea la una din probele competitiei.

Varsta minima de participare este de:

 • 20 de ani la probele olimpice
 • de 16 ani la probele supersprint

Participantii la aceasta competitie se pot inscrie la una dintre cursele individuale

 

 • Curse individuale:

1) Proba supersprint

2) Proba olimpica

 

3.2. Distanțe de parcurs  

Concurentii vor trebui sa parcurga urmatoarele distante in functie de cursa la care participa:

Cursa supersprint:

400m inot + 10 km ciclism + 2.5 km alergare

Cursa olimpica:

1500m inot + 40 km ciclism + 10 km alergare

 

3.3. Traseul de concurs

Concurentii la probele individuale vor trebui sa parcurga integral toate cele 3 probe (inot, ciclism si alergare) in aceasta ordine si pe distantele mentionate mai sus in functie de cursa la care sunt inscrisi.

Traseul de desfasurare a probelor va fi securizat cu garduri de 2m, banda de semnalizare si conuri. Acesta va avea in anumite puncte stabilite anterior persoane din partea organizatorilor: marsali de traseu. Acestia sunt responsabili pentru parcurgerea traseului in deplina siguranta de catre toti competitorii, precum si cu respectarea de catre concurenti a regulilor prevazute in prezentul regulament.

Concurentii care nu respecta traseul oficial sau scurteaza traseul in orice fel (traseu care ofera un avantaj competitiv) vor fi descalificati.

Harta oficiala detaliata cu intreg traseul de concurs este disponibila pe site-ul oficial, in sectiunea Harta.

 

3.3.1 Traseu proba de înot

Proba de inot se va desfasura in lacul Valea Morilor, cu startul de pe plaja. Startul va fi comun pentru toti concurentii de la o anumita cursa. Traseul de inot va fi in forma unui dreptunghi.

In cazul in care apar schimbari ale vremii, precum vant puternic, ploi abundente, temperaturi scazute, Delegatii Tehnici si Medicali pot lua decizia de modifica lungimea traseului de inot sau pot adopta noi prevederi privind utilizarea costumului de neopren. Decizia finala va fi luata cu o ora inainte de inceperea competitiei si va fi clar comunicata atletilor de catre Delegatul Tehnic.

 

Cut off- 70min (30min – Super Sprint)

 

3.3.2 Zona de tranziție

Zona de tranzitie este comuna atat pentru cea intre inot si ciclism, cat si pentru cea intre ciclism si alergare.

Accesul si iesirea din zona de tranzitie va fi securizat si va fi permis doar participantilor.

 

DETALII SECURIZARE ZONA TRANZIȚIE:

 1. Zona va fi supravegheata video;
 2. Se va intra numai pe baza numarului de bicicleta;
 3. Paza va fi asigurata de o firma de paza.

Amplasarea bicletelor si a echipamentului in zona de tranzitie se va face conform programului oficial. Dupa anumit interval, din motive de siguranta, nu se mai poate intra in zona de tranzitie decat de catre concurenti aflati in timpul cursei, chiar daca startul cursei la care participa concurentul nu a fost dat.

Amplasarea bicicletei in zona de tranzitie trebuie sa se faca in segmentul de rastel alocat, conform numarului de concurs si a cursei la care participa. Pe rastele se vor monta semne care vor indica pentru fiecare segment intervalul de numere in care se poate amplasa bicicleta.

Amplasarea bicicletei intr-un alt segment de rastel decat cel alocat, atat inainte de cursa cat și la tranziția T2 va fi penalizata cu un avertisment daca concurentul corecteaza acest lucru inainte de ora startului sau cu o penalizare de 10 secunde pentru supersprint si 20 secunde pentru distanța olimpica.

Bicicletele vor putea fi ridicate din zona de tranzitie doar dupa ce ultimul concurent din tot evenimentul termina proba de ciclism. Ora aproximativa este de 3h jumatate de la ultimul start. Ora exacta va fi anunata de arbitri si MC-ul evenimentului la fata locului.

Bicicletele trebuie ridicate din zona de tranzitie in maximum o ora de la momentul in care ultimul concurent termina proba de alergare. In cazul in care un sportiv nu se prezinta pentru ridicarea bicicletei in acest timp, organizatorii pot percepe o taxa pentru mutarea si depozitarea bicicletei.

 1. a) T1 – dinspre inot spre bicicleta

Va presupune parcurgerea unei distante detaliate in pagina de traseu intre zona de inot si zona de tranzitie.

 1. b) T2 – dinspre bicicleta spre alergare

Concurentii sunt obligati sa puna bicicleta in acelasi segment alocat ca si inainte de concurs. Nerespectarea acestei reguli va fi sanctionata conform detalierii de mai sus.

Participantii se pot sui pe bicicleta la iesirea din tranzitie doar dupa depasirea liniei de “Mount Bike” si vor trebui sa descalece de pe bicicleta inainte de “Dismount line” (prin punerea unui picior pe sol inainte de linie) la terminarea traseului de ciclism. Aceste doua linii vor fi marcate corespunzator si vor avea voluntari care vor anunta aceste zone. Nerespectarea acestei reguli va atrage dupa sine o penalizare conform regulamentului.

 

3.3.3 Traseu proba de ciclism

Pe traseul probei de ciclism traficul rutier este inchis complet.

Bucla traseului de ciclism are aproximativ 3,08 km si va fi parcursa de 13 ori pentru distanta olimpica (40,04 km), 3 si de două ori pentru distanta supersprint (9,50 km).

Numararea turelor revine in totalitate concurentilor. Daca la validarea rezultatelor acesta nu a parcurs numarul complet de ture, acesta va fi descalificat.

Cut off- 150min (40min – Super Sprint)

Drafting / Statul la plasa

La proba de ciclism drafting-ul (statul la plasa)  este permis.

Depașirea

– se considera ca un sportiv a depasit un alt sportiv in momentul in care roata din fata a acestuia a depasit roata celui din urma;

– sportivii trebuie sa se deplaseze doar pe o parte a drumului pentru a permite depasirea si a nu bloca alti sportivi.

3.3.4 Traseu proba de alergare

Pe traseul probei de alergare traficul rutier este inchis complet.

Bucla traseului de alergare are aproximativ 2,5 km si va fi parcursa de 4 ori pentru distanta olimpica (10 km) si o data pentru distanta supersprint (2,5 km).

Numararea turelor revine in totalitate concurentilor. Daca la validarea rezultatelor acesta nu a parcurs numarul complet de ture, va fi descalificat.

Puncte de alimentare pe traseul de alergare. Va fi un singur punct pe bucla de 2.5km amplasat conform hartii oficiale.

Cut off- 90min (25min – Super Sprint)

3.3.5 Zona de penalizare / Penalty box

Pe traseul de alergare va fi amplasata, conform hartii oficiale, o zona de penalizare pentru servirea penalizarilor de timp acordate de oficialii tehnici pe traseul de inot, zona de tranzitie sau traseul de ciclism.

In aceasta zona vor fi afisate vizibil, pe un panou, numerele concurentilor ce trebuie sa serveasca penalizari de timp. Este obligatia participantului sa verifice acest panou pentru a afla daca are de servit o penalizare de timp.

 

Executarea unei penalizari de timp

Se face prin oprirea completa in dreptul oficialului tehnic din aceasta zona, care va incepe numărarea secundelor din timpul de penalizare. Daca sportivul se misca in timpul servirii penalizarii (nefiind permisa nici alergarea pe loc) oficialul tehnic va opri numaratoarea pana cand acesta este complet nemiscat.

Penalizarea poate fi servita oricand doreste sportivul atata timp cat sportivul o face inainte de trecerea liniei de finish. Daca sportivul are de servit mai multe penalizari poate opta intre a le executa in acelasi timp pe toate sau pe rand.

Neexecutarea tuturor penalizarilor de timp atrage dupa sine descalificarea.

 

3.4. Inscriere

Inscrierea participantilor se face completand formularul online de pe site-ul www.triumph.md/. Locurile nu sunt transmisibile, iar taxele nu sunt returnabile.

Persoanele sub 16 ani nu au voie sa se inscrie.

 

3.6. Declaratia pe propria raspundere

Toti concurentii vor completa si semna o declaratie pe propria raspundere ca sunt apti din punct de vedere medical pentru a participa la competitie.

Este interzisa participarea la competitie/eveniment a persoanelor care au asupra lor bauturi alcoolice/droguri sau care se afla sub influenta acestora, a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substante iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru socuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru actiuni violente sau de tulburare a desfasurarii normale a derularii evenimentului.

Persoanele care vor incalca aceste prevederi vor fi indepartate din zona evenimentului de catre organizatori, chiar cu sprijinul organelor de ordine, daca va fi cazul.

 

3.7. Echipament și condiții de concurs. Numere de concurs

Concurentii vor participa la competitie folosind propriul echipament. Se recomanda concurentilor sa poarte echipament corespunzator conditiilor meteorologice de la ora de desfasurare a competitiei.

Pentru proba de inot, in functie de temperatura apei, se va anunta daca este obligatoriu, optional sau interzis costumul de neopren. Casca de inot oficiala este obligatorie pentru proba de inot.

Numerele de concurs, casca de inot si cipul de cronometrare vor fi puse la dispozitie de catre organizatori si se vor inmana concurentilor dupa completarea si semnarea declaratiilor pe propria raspundere.

Numarul de concurs va fi prevazut cu elastic si va trebui purtat pe spatele fiecarui concurent la proba de ciclism, apoi invartit pentru a fi in zona pieptului/abdomenului la proba de alergare, astfel incat sa fie vizibile. Numarul de participare nu poate fi alterat (taiat, decupat, impaturit) sau acoperit in nici un fel.

Casca de ciclism este OBLIGATORIE pentru toti concurentii pe toata durata probei de ciclism dar si in timpul incalzirii pe bicicleta inainte de concurs.

Bicicletele acceptate sunt cele cu profil de triatlon, cursiere, MTB si ciclocros. Ele trebuie sa fie in stare buna de functionare cu frane functionale pe ambele roti.

Nu sunt permise biciclete TT si aerobaruri.

 

3.8. Start si limite de timp

Orele de start si timpii limita pentru fiecare proba sunt prezentate in pagina de program.

Programul poate suferi modificari, iar acestea vor fi anuntate in prealabil.

 

3.9. Stabilirea rezultatelor

Clasamentul pentru fiecare categorie se face in ordinea sosirii fiecarui participant.

La trecerea liniei de sosire se va cronometra timpul in care fiecare participant va reusi sa parcurga intregul traseu folosind cipuri de cronometrare tip bratara. Acestea vor trebui inapoiate dupa trecerea liniei de finish.

Se vor intocmi clasamente separate pe fiecare categorie de la fiecare proba.

 

3.10. Arbitrii de traseu, delegați tehnici ți comisia de arbitrii

Competitia va arbitrata de o echipa de oficiali tehnici din partea FTRM.

Echipa de oficiali tehnici si comisari de cursa (arbitri de traseu), formata din minim 20 de persoane va acoperi intreaga zona de desfasurare a probelor si vor supraveghea respectarea traseului si a prezentului regulament de catre concurentii.

Orice nerespectare a prezentului regulament va fi penalizata de catre oficiali tehnici prin avertisment, penalizare de timp sau descalificare in functie de gravitatea abaterii.

Daca un comisar de cursa va observa o tentativa de ”taiere” (scurtare sau abatere) a traseului, concurentul respectiv va fi descalificat.

 

3.10.1 Comisia de arbitri

Comisia de arbitri va fi resonsabila pentru solutionarea tuturor contestatiilor. Componenta comisiei de arbitri va fi anuntata la sedinta tehnica de dinaintea evenimentului.

 

3.10.2 Depunerea și solutionarea contestatiilor

Contestatiile se vor depune la biroul oficial al evenimentului aflat dupa zona de finish. Tot acolo se vor gasi si formularele de contestatie.

Ele trebuiesc depuse personal de catre sportiv sau un membru al echipe in cazul stafetelor la maximum 30 de minute dupa finalizarea probei la care acettia au participat.

Solutionarea contestatiilor va fi realizata de catre comisia de arbitri.

 

SECTIUNEA 4. ANUNTAREA SI INMANAREA PREMIILOR

 

4.1. Titluri si premii

Vor exista 2 categorii principale pentru fondul de premiere:

 • OPEN (concurentii profesionisti, competitivi – legitimati si/sau nelegitimati), premii in bani si produse:
  • locurile 1-5, feminin si masculin, la proba olimpica
  • locurile 1-5, feminin si masculin, la proba supersprint
 • AGE GROUP (concurentii amatori) – premii in produse, locurile 1, 2 şi 3 de la fiecare categorie de varsta conform articolului art. 3.9, cu urmatoarele precizari:
  • la cursa individuala SuperSprint si Olimpic, pe grupele de varsta se premiaza locurile I, II, III daca la fiecare categorie de varsta sunt inscrisi minim 5 participanti. In caz contrar, se premiaza doar locul I;
  • premierea la proba supersprint se va face pe clasament open – locurile 1-5 (feminin si masculin) – cupe si diplome.

Premiile vor fi anuntate inainte de inceperea concursului. Pe langa premii, castigatorii vor primi si diplome. Toti participantii vor primi diplome electronice de participare.

Festivitatea oficiala de premiere va avea loc conform programului oficial anuntat pe site.

 

SECTIUNEA 5. CONDITII ADMINISTRATIVE

5.1. Condiții administrative (pe timpul curselor)

Organizarea evenimentului revine Organizatorului Clubul Sportiv Sporter care se ocupa de implementarea evenimentului.

Participantii care renunta la cursa pe parcursul alergarii sunt rugati sa se prezinte in zona Start/Sosire pentru a anunta arbitrul de traseu din acea locatie despre acest abandon.

Competitia va beneficia de asistenta medicala pentru cazuri de accidentari care se va afla in apropierea zonei de start/sosire.

 

5.2. Condiții administrative exceptionale

In caz de situatii extraordinare care previn desfasurarea in siguranta a evenimentului (ex: conditii meteo extreme) ce nu pot fi prevazute, evenimentul va fi amanat sau chiar anulat.

In cazul amanarii sau anularii evenimentului, taxele de participare nu sunt returnabile. In cazul anularii evenimentului participantii vor primi kitul de participare integral.

 

5.3. Condiții administrative (generale)

In conformitate cu legislatia in vigoare, Organizatorii vor face publice numele castigatorilor si premiile acordate in cadrul acestei Competitii. Lista castigatorilor va fi publicata dupa eveniment in maxim 7 zile pe site-ul oficial.

Ca atare, Organizatorii se angajeaza sa pastreze confidentialitatea datelor cu caracter personal ale participantilor/castigatorilor la prezenta Competitie si sa le utilizeze conform prezentului Regulament Oficial, al declaratiei participantilor pe propria raspundere si legislatiei in vigoare.

Concurentilor le este interzisa aruncarea oricaror resturi, gunoaie in zona de desfasurare a competitiei sub sanctiunea descalificarii din competitie. Acestia vor putea folosi fie cosurile de gunoi amplasate in parc sau sacii menajeri pusi la dispozitie de catre organizatori in zona de start/sosire. Organizatorii vor asigura la terminarea evenimentului eliminarea deseurilor si depunerea acestora in zonele special amenajate.

Este interzisa participarea la competitie/eveniment a persoanelor care au asupra lor bauturi alcoolice/droguri sau care se afla sub influenta acestora, a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substante iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru socuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru actiuni violente sau de tulburare a desfasurarii normale a derularii evenimentului. Persoanele care vor incalca aceste prevederi vor fi indepartate din zona evenimentului de catre organizatori, chiar cu sprijinul organelor de politie, daca va fi cazul.

Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica prezentul Regulament pana la data inceperii competitiei cu obligativitatea anuntarii modificarilor intervenite pe site-ul oficial si la locul de desfasurare a competitiei.